T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Selçuk Ortaokulu

MEB Mesleki Tanıtım

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 

MEGEP
(MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)


İnsanlar yaşamlarının her aşamasında kendileriyle ilgili pek çok karar verirler. Kararların isabetli olabilmesi için bireyin, çevre koşullarıyla ve kendisiyle ilgili doğru ve ayrıntılı bilgiye sahip olması gerekir.

Bireyler, özellikle gelişme döneminde kendilerine "Ben kimim?", "Ne olmak istiyorum?", "Nasıl davranmalıyım?", ´Hayat tarzım nasıl olmalıdır?´ şeklinde sorular yöneltir ve bu sorulara cevap ararlar. Bu tür sorulara verilen cevaplar doğrultusunda gelecekleri şekillenir.

Meslek, kişinin sadece kendisi için değil, başkalarının da yararlanacağı ve karşılığında kazanç elde edeceği bir faaliyettir. Temel düzeyde yapılan hizmet ve üretim faaliyetleri için dahi meslekî eğitim gereklidir.

Gençlerin çoğu ilköğretimi bitirdikten sonra, meslek veya eğitim alanını seçme kararı ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle öğrenci ve velilerin yeterli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Meslek seçimiyle ilgili karar verme aşamasında, telâşa kapılmadan ve tesadüflere bırakmadan bilinçli davranılmalıdır. Bireyler, mesleğini seçmekle yaşayacağı çevreyi, ekonomik durumunu, ilişkide bulunacağı insanları da bir bakıma seçmiş olmaktadır. Birey kendi ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine uygun mesleği seçerse işinde başarılı, mutlu, yaratıcı ve üretici olacaktır.

Sağlıklı meslek seçimi ve meslekte ilerlemek için kişinin kendisini tanıması ve meslekler hakkında bilgi sahibi olması temel koşuldur. Öğrencinin ihtiyaç duyduğu en sağlıklı ve güncel bilgiye en kısa sürede ulaşmasını sağlayabilmek için, öğrenciye bilgiye ulaşma ve bilgiyi paylaşma yollan öğretilmelidir.


Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim

Millî Eğitim Bakanlığınca, çıraklık eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla birlikte mesleki eğitim alanında gerçekleştirilen değişikliklerin kamuoyuna duyurularak tanıtımının yapılması amacıyla kamu spotu hazırlandı.

Sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması, özellikle Türk ekonomisinin temel yapı taşı olan küçük esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması amacıyla çırak öğrencilerin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri yerinde öğrenmeleri sağlanıyor.

 

Millî Eğitim Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeyle çırak öğrenciler, çıraklık eğitimi sonunda ustalık belgesi ve işyeri açma belgesi alarak kendi iş yerlerini kurabilecek.  Okulda teorik eğitim alan öğrenciler, hem mesleklerini öğrenecek hem de bu eğitim sayesinde ücret alarak aile ekonomisine katkıda bulunacak. Ayrıca fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alabilecek öğrenciler, meslek lisesi mezunu olanlarla aynı haklara sahip olacak ve üniversite sınavlarına girebilecek.

 

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kamu spotunda; meslek odaları, işveren ve söktür temsilcileri, yeniden kurgulanan ustalık eğitimiyle nitelikli iş gücüne kavuşturacağı için projeye destek veriyor.

 

  

Aşağıdaki dosyada Akademik, Sanat Eğitimi ve Spor Alanlarını tanıtıcı bilgiler yeralmaktadır.
10,6 MB (Öğretmenlikler, Mühendislikler, Hekim, Diş Hekimi, Eczacılık, Ressam, Mimar,Tiyatrocu, Ses Santcısı v.b) Dosya Boyutu: 10,6 MB


Aşağıdaki Linklere tıklayarak da 

Çeşitli sanat dallaraına ait meslekler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Sanat Dalları                                                 Sanat Dalları

 

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Tanıtım Filmi

MEB Meslek Tanıtımı Kamu Spotu 

   

   

 
Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim Kamu Spotu

 

Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtma ve Yöneltme çalışmaları ile ilgili il plan ve tanıtıcı videolar için TIKLAYINIZ

 

Meslek Lisesi Memeleket Meselesi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.12.2012 - Güncelleme: 03.09.2020 00:54 - Görüntülenme: 6079
  Beğen | 2  kişi beğendi