T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Selçuk Ortaokulu

Suda Bogulma Vakaları



GENELGE: Boğulma Riskine Karşı Alınacak Önlemler

Sayı: 2011/32 Tarih: 01.06.2011

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı boğulma riskine karşı alınacak önlemler ile ilgili bir genelge yayınladı. İlgili genelgede:"Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi serinlemek için girdikleri deniz, göl, gölet, akarsu ve su birikintilerinde boğulma sonucu hayatlarını kaybetmektedir. Özellikle su kaynaklarının yoğun olduğu illerimizde yaz aylarında sıklıkla boğulma vakaları yaşanmaktadır. Bu sayı doğal afetlerde kaybettiğimiz insanların yıllık ortalamalarına yakın rakamlara ulaşmaktadır.


Boğulma vakalarının bir kısmı cankurtaranların da hizmet verdiği havuz, plaj gibi kontrollü alanlarda gerçekleşirken önemli bir kısmı da gölet, sulama kanalları, ırmak gibi kontrolsüz alanlarda gerçekleşmektedir. Boğulma olaylarının daha çok genç nüfusu tehdit ettiği istatistiklere yansıyan bir gerçektir. Ülkemizin geleceğinin teminatı olan çocuk ve gençlerimizin bu şekilde kaybı hepimizi üzmektedir." denildi.

Suda Boğulma Ayrıca genelgede okullarda öğrencileri ve velileri bilinçlendirmek üzere toplantılar yapılması konunun uzmanlarınca konferanslar yapılması, okul gazete ve duvarlarında konuyla ilgili haberlerin yer alması, gerektiğinde Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile koordine sağlanarak okul içinde ve dışında olmak üzere öğrencilerin konu ile ilgili farkındalık ve duyarlılığını arttırmaya yönelik etkinlikler düzenlenmesi gerekliliği üzerinde duruldu. Kamu kurum kuruluşlarınca düzenlenen yaz spor okulları programı içinde gençlerin yüzme öğrenmelerine yönelik çalışmaların teşvik edilmesi istendi.
Suda Boğulma Boğulma riskine karşı alınacak önlemler ile ilgili okulların kapanacağı son güne kadar öğretmenlerin, eğitim yönetici ve deneticileri ile velilerin gerekli hassasiyeti göstermeleri ile ilgili çalışmaların yapılması bu genelge ile istendi.

İlgili genelge için tıklayınız.

SUDA BOĞULMA

Boğulma ; akıntılarla baş edememe, halsizlik, yaralanmalar, soğuk, yosunlara takılma, su yutma gibi bazı olaylar sonucu kişinin paniğe kapılması sonucu gelişebilir.

Suda Boğulma Tatlı su; örneğin havuz ya da gölde boğulma ile tuzlu suda, denizde boğulma mekanizmaları farklıdır. Tatlı su, hemen akciğerlerdeki hava keseciklerinin duvarından emilir ve kana geçer. Su, kanı seyrekleştirir ve kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına sebep olur. Aynı zamanda hava kesecikleri de yırtılır ve akciğer dokusunda geriye dönülmez tarzda hasar olur.

Tuzlu su, eğer akciğerlere çekilecek olursa yoğun deniz suyu vücut sıvısını hücrelerin dışına çeker ve alveollere (akciğerlerdeki hava kesecikleri) vücut suyunun dolmasına sebep olur, akciğer ödemi ortaya çıkar.
Suda Boğulma Sonuç olarak hava keseciklerinden kana oksijen geçmesi zorlaşır. Suyun içindeki kimyasal maddeler veya bakteriler de akciğer dokusunda hasara sebep olabilir.

Çok az miktarlarda da olsa tuzlu veya tatlı suyun hava yollarına girmesi larinkste (nefes borusunun üzerindeki organ) şiddetli tahrişe yol açar. Larınks kaslarında güçlü nir kasılma meydana gelir. Amaç akciğerlere daha fazla su girişini önlemektir. Fakat bu kasılma varsa hava yolu tıkalı demektir ve akciğerlere hava girişi de önlenmiş olur. Yeterli oksijenlenme sağlanamayınca da kazazede şuurunu kaybeder.



Suda boğulma esnasınasında alınacak önlemler, uygulanacak ilkyardım ve unutulmaması gerekenler.

Suda boğulma, solunum yollarına su girmesi ile meydana gelir ve havanın serbest geçişi engelleyerek akciğerlere ulaşması bloke ederek oluşur. Kısaca, vücuttaki oksijen yetersizliğinden ileri gelen bir durumdur.

Bunları Unutmayın!

  • Boğulmakta olan bir insan yardım için bağıramaz.
  • Denizde veya başka yerde boğulmak üzere olan biriyle karşılaşıldığında ilk önce güvenli bir şekilde çevrede ona ulaşabileceğiniz bir araç arayın.
  • Eğer boğulan kişiye ulaşabileceğiniz uzaklıkta ise suyun kenarına eğilin ya da yere yatın, sıkıca tutunarak ona bir direk, kürek ya da havlu yardımı ile uzanın.
  • Ulaşamayacağınız kadar uzakta ise tahta veya can simidi gibi batmayan bir cismi ona doğru fırlatın.
  • Boğulan kişi ulaşılamayacak kadar uzakta fakat sığ suda ise kendi güvenliğiniz alarak ona doğru hareket edin.
  • Şayet yüzmek durumunda iseniz onu suda gördüğünüz en son yeri aklınızda tutun ve yanınıza mutlaka cisim alın, size sarılmasına izin vermeyin.
  • Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğerlere girer. Bu nedenle bu suyu çıkartmaya uğraşmak zaman kaybıdır. Vakit kaybedilmeden hemen suni solunuma başlanmalıdır.


Boğulmalarda İlkyardım Kuralları

  • Eğer mümkünse hemen ambulans yardımı istenmelidir (112).
  • Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamaktır.
  • Suda boğulmalarda, ağızdan ağza ya da ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mümkündür ve bu uygulamaya su içerisinde iken başlanmalıdır. Bu uygulama derin sularda mümkün olmayabilir, bu nedenle kazazede hızla sığ suya doğru çekilmesi gerekir.
  • En kısa zamanda ciğerindeki suyu boşaltmak için zaman kaybetmeden, ağızdan ağza yapay solunuma başlayın. Solunum başlayıncaya kadar sürdürün.
  • Kuvvetli suni solunum yapılır, verilen hava içerideki havanın köpürerek çıkmasını sağlar.
  • Soluk verdiği zaman başı yana çevrilir.
  • Kazazedenin üzerindeki ıslak elbiseleri çıkarılır ve bir battaniyeye sarılarak vücut ısısı artırılır.


Bunları Yapmayın!

  • Kazazedeye kolunuz uzatarak, bir bot yardımı ile ona atabileceğiniz bir cisimle onu kurtarabilecek konunda iseniz sakın suya atlamayın.
  • Boğulmakta olan kişinin size sarılmasına izin vermeyin çünkü sizi de aşağı çekebilir.
  • Suyla boğulan kişi akciğerlerinde suyun yol açtığı hasarı değerlendirmek amacıyla mutlaka hastaneye kaldırılmalı ve 48 saat süreyle kontrol altında tutulması gerektiğini unutmayın.

 

BURADAKİ KONULAR BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR, HER TÜRLÜ TIBBİ SORUNDA DOKTORA BAŞVURUNUZ.

 


Boğulma Tehlikesine Dikkat
Yaz mevsimiyle birlikte boğulma vakaları arttı. Suda boğulanların yarısından fazlasının yüzme bildiğini belirten uzmanlar, ilk yardım bilgisi ve erken müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.12.2012 - Güncelleme: 18.02.2018 19:04 - Görüntülenme: 2755
  Beğen | 0  kişi beğendi