T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Selçuk Ortaokulu

Değerler Eğitimi Nisan Ayı Çalışakanlık ve Özgüven Veli Bülteni

 

 

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 

SELÇUK ORTAOKULU 

DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞKANLIK ve ÖZGÜVEN VELİ MEKTUBU

 

Çalışkanlık ve ÖzgüvenDeğerli Velimiz; 

Bu ay okulumuzda değerler eğitimi konusu olarak çalışkanlık ve özgüven değerlerini işliyoruz. 

ÇALIŞMAK; bir şeyi oluşturmak veya ortaya bir iş çıkarmak için emek harcamak olarak tanımlanabilir. Çalışma sonucunda bir ürün çıkarılmalıdır.

 

 

Çalışkan insan;

  * Hedef belirler ve belirlediği hedeflere ulaşır. 

  * Zamanını planlar ve etkin kullanır. 

  * Sorumluluklarını yerine getirir. 

  * İç disiplin sahibidir. 

  * İsteklidir. 

 

Siz de evde çocuğunuzla çalışkanlığın önemi, çalışkan insanın özellikleri gibi konularda sohbet ederek bu eğitime büyük katkı sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, aileler çocukların okul dışındaki öğretmenleridir. Onun bu değerleri önemsemesini sağlamak için bu konuların evde sizin tarafınızdan pekiştirilmesi çok faydalı olacaktır. 

Öğrencinin ders çalışma davranışları, onun çalışkanlık özelliğini yansıtabileceği alanlardan biridir. Ders çalışmak bir şey öğrenme faaliyeti ya da sürecidir ve bu süreç aileler tarafından desteklenmelidir. Onu desteklemek için yapabilecekleriniz… 

 

DERS ÇALIŞMA ZAMANI… 

Çocuğunuz okula gittiği sürece; ödevler, sınavlar, projeler hayatının bir parçası olacaktır. Bugüne dek çocuğunuzun verimli ders çalışması konusunda çeşitli güçlükler yaşamış olabilirsiniz ya da evinizde bu konunun çok iyi yerleşmediğini düşünebilirsiniz. Ancak, biraz planlama, aile tarafından desteklenme ve cesaretlendirilme sayesinde okul sorumlulukları hayatının başarılı bir parçası haline gelebilir. Sistemli bir davranış biçimi ve belli düzenlemelerden oluşan bir yeniden yapılandırma çocuğunuza ve ev ortamınıza olumlu katkıda bulunabilir. 

 

Ders çalışmanın temel ilkelerini birlikte oluşturun. 

İletişim şekliniz çok önemlidir, onunla doğru iletişim kurabileceğiniz bir ortam hazırladıktan sonra konuşmaya başlayın. Yalnız olacağınız ve yüz yüze bakacak şekilde oturacağınız bir ortam uygun olacaktır.

 

Çocuğunuzun çalışmak için uygun bir ders çalışma köşesine ihtiyacı vardır. 

Konuşmalar, televizyonda çocuğunuzun sevdiği programlar veya kardeş kavgalarının ortasında iken ondan ders çalışmasını bekleyemezsiniz. Başarılı bir şekilde ders çalışmak için çocuğunuzun sessiz ve sakin bir köşesi olmalıdır. Sessiz ve iyi aydınlatılmış olduğu sürece bu köşenin yeri önemli değildir. Önemli olan çocuğun rahatsız edilmemesi ve dikkatinin bölünmemesidir. Onun ders çalışma saatlerinde ailenin mümkün olduğu kadar sessiz olması gerekir. 

 

*Çocuğunuzun bir ödev defteri olmalıdır. 

Ödevleri bitirmek ve sınavlara çalışmak için verildikleri anda bütün ödevleri kaydetmek gerekir. Çocuğunuz haftalık bir ödev defteri tutarak bu ödevleri ve sınavları takip edebilir. Bu defterin sayesinde siz de onun ödevleri ve sınavları hakkında bilgi sahibi olursunuz

*Çocuğunuz çalışma saatlerini düzenlemelidir. 

Çalışma saatleri düzenli olmayan bir çocuk genellikle çalışmayı erteler. Ders çalışmaya her gün vakit ayırmak için onu teşvik edin. Bu çalışma saati sırasında TV izlemek, telefonda konuşmak, bilgisayarla uğraşmak gibi bütün diğer faaliyetler durmalıdır. 

 

 

Bu ayki bir diğer değerimiz ise ÖZGÜVEN,Çalışkanlık ve Özgüven

 

Özgüven, bir çocuğun kendisine yönelik iyi duygular geliştirilmesi sonucu kendisini iyi hissetmesi demektir. Başka bir deyişle " Kendisi olmaktan memnun olması ve bunun sonucu kendisi ve çevresiyle barışık olması" demektir. Özgüven, çocuğun doğuştan getirdiği biyolojik özellikleri, (mizaç, zeka, fiziksel özellikler vb.) çevresel etkiler ile çok erken dönemlerde şekillenmeye başlar. Büyükleri tarafından sevgi gören, gereksinim duyduğunda beklediği yakınlık ve ilgiyi bulan, fikirlerine değer verilen ve önemsenen, güven duyulan ve sorumluluklar verilen, iyi yaptığı şeyler için övülen, gurur duyulan, yaptıklarında hataya yer verilen ve olduğu gibi kabul edilen çocuğun kendisine özgüveni olur. 

Özellikle okul öncesi döneme kadar çocuğun özgüveni, anne babanın verdiği sözel olan ya da olmayan tepkilerle, anne babanın çocuğa yönelik tutum ve davranışları ile, çocuktan beklentileri ile, övgüleri, eleştirileri, kucaklamaları, gülümsemeleri ile gelişir.

 

 Çocukların özgüvenlerini sağlamak için yapılacak şeyler:

 

 

1. Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin.

 

2. Kendilerine olan özgüvenlerinde sarsıntı gördüğünüz an harekete geçin. Unutmayın kendine özgüveni duymak kendini beğenmişlik ya da kibirlilik demek değildir. 

 

3. Çocuğunuzun gerçek özgüveni sağlamasında yardımcı olun. Çocuğunuzun zayıf yanlarını görmezlikten gelmeyin, dürüst olun, ama onları eleştirmeyin.. 

 

4. Çocuğunuza kendisine has yeteneklerini ortaya çıkartmasında yardımcı olun. Çocuklar birbirlerinden farklıdır. Her çocuğun farklı özellikleri ve yetenekleri vardır

 

5. Yaptıkları ve ilgilendikleri şeylerden sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösterin

 

6. Evinizde herkesin birbirine güveneceği bir ortam oluşturun. Duygularını, düşüncelerini, sevgisini, başarı ya da başarısızlıklarını, hayal kırıklıklarını aile fertleriyle rahatça paylaşabilen çocuklar özgüvenli olurlar. 

 

7. Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın. Çocuklarınıza, onlarda görmek istemediğiniz davranışlarda bulunmayın.. 

 

8. Beklentileriniz çocuğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerinden kaçının. 

 

9. Çocuklarınıza sorumluluklar verin. Kendisine güvenilip sorumluluk verilen çocuklar kendilerini yararlı ve önemli hissederler. 

 

10. Ne yaparlarsa yapsınlar onları bağışlayın ve sevgi ile emniyette olduklarını hissettirin.

 

11.Birlikte vakit geçirin. 

 

12. Onların özgüvenlerini sağlayacak sözlerde bulunun "Yardımların çok işime yaradı, teşekkür ederim" ya da "Bak bu aklıma gelmemişti bu konudaki fikrini çok beğendim" gibi sizlerle onların katkılarına değer verdiğinizi gösterin. 

 

13. Çocuğunuzla ilgili problemleri onu suçlamadan ya da onun karakterini eleştirmeden tartışın 

 

14. Kendine güven, hayata karşı yapıcı ve olumlu bir bakış açısını ve kendi gücüne inanmayı gerektirir.

 

 

Kürşad ÇALLI-Hülya AYDIN

Rehberlik Öğretmenleri

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.04.2015 - Güncelleme: 26.12.2015 01:12 - Görüntülenme: 5606
  Beğen | 0  kişi beğendi