Çocuğun Çekingenliğini Yenmesi İçin

Çekingen Çocuk

ÇOCUĞUN ÇEKİNGENLİĞİNİ YENMESİ İÇİN

EVDE

* Çocukla eşit, demokratik, kaliteli bir iletişim kurulmalı. Bu anne ve babanın da istismara uğramadığı, kendi ihtiyaçlarını ifade edebildiği, çocuğun ihtiyaçlarına kulak verilebilen bir ilişki olmalı.

* Evde çocuğun bireyselliğini ortaya koyabildiği, bunun için yargılanmadığı, suçlanmadığı, etiketlenmediği bir atmosfer oluşturulmalı.

* Anne baba çocuğa model olmalı.

* Anne baba çocuğu sözel olarak sık sık takdir etmeli.

* Çocuğun kapasitesinin altında ve üstünde beklentilerden kaçınılmalı.

* İyi niyetli bile olsa karşılaştırma yapılmamalı. Bu çocuğu tekrar çekingenliğe iter.

* Çocuğun başarması için ilgi ve sevgi göstermeli, taktir ve kabul etmeli. Unutmayın iletişim biçiminin kendisi sevgiyi göstermenin yoludur.

* Profesyonel yardım almaya açık olunmalı.

OKULDA

* Öğretmen çocuğa sosyal etkinlik alanı yaratmalı. Eğitimci birebir kendisi grup oyunları yaratıp o çocuğu işin içine katmalı, arkadaşlarını yönlendirmeli.

* Çocuğun arkadaşlarından pozitif geri ileti alabileceği atmosfer ve alanlar yaratılmalı.

* Öğretmenin kendisi de çocuğu sözel olarak taktir etmeli.

* Sınıf içinde de karşılaştırmalardan kaçınılmalı.

* Öğretmen her çocukla ikili bir ilişki, etkin bir iletişim kurabilmeli. Çünkü anaokulunda ve ilkokulda ikili ilişki kurulamadığında çocuk orada eriyor, kayboluyor.

* Çocuğun daha yakın ilişki kurabildiği öğretmenin derslerinde o ilişkiden yararlanarak çocuğun o alanda başarılı olması sağlanabilmeli. ( Örneğin spor öğretmenleri, branş öğretmenleri ve bunun gibi eğitimciler.)

Yayın: 09.12.2012 - Güncelleme: 18.02.2018 21:16 - Görüntülenme: 813