T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Selçuk Ortaokulu

Çocuklarda Göz Muayenesinin Önemi

 

Gözlük veya lens takmak net görmeyi sağlar ve net görememeye bağlı şikâyetleri (baş ağrısı, yorgunluk, gözleri kısarak bakma vb.) ortadan kaldırır. Genel olarak numaranın ilerlemesi üzerine bir etkileri yoktur.

09-10-2017 09-10-2017



Dinlendirici gözlük diye bir tanımlama yoktur. Sizin gözünüzün numara ihtiyacı ne ise o karşılandığında şikâyetleriniz ortadan kalkacak ve gözünüz rahatlayacaktır, dinlenecektir. İlk göz muayenesi çocuk daha yeni doğduğunda dahi yapılabilir, yapılmalıdır da. Örneğin doğumsal katarakt çocuk 1 aylık olana kadar yakalanır ve tedavi edilirse sonuç başarılı olabilir. Çocuğun flaşla fotoğraf çekimlerinde kırmızı gözün görülmemesi aileye bir uyarıdır.

2.5-3 yaşlarına kadar tüm çocukların göz muayenesi önlenebilir körlükler açısından mutlaka yapılmış olmalıdır. Şaşılık ve kırma kusuru kökenli göz tembellikleri bu grupta yer alır ve başlıca tedavisi iyi gören gözün kapatılarak, kötü gören gözü çalıştırmaya yönelik işlemler uygulanır.

Şaşılık iki gözün birden aynı doğrultuda bakamaması olayıdır. Gözlükle ve bazen de ameliyatla düzeltilebilir. Gözler aynı doğrultuda bakar hale getirilmez ise hiçbir zaman 3 boyutlu görme gerçekleşemez, gözler tek tek kullanılmış olur. Kaliteli bir 3 boyutlu görme için erken dönemde gözler birbirine paralel hale getirilmelidir.

Göz tansiyonu (Glokom) sinsi bir hastalık olup, hiçbir belirti vermez. Ancak yapılan muayene ve ileri tetkiklerle yakalanabilir.

Şeker (Diabet) ve hipertansiyon hastalarının her yıl gözdibi muayenelerini yaptırmalarında göz içi damar değişiklikleri ve kanamaların erken teşhisi açısından büyük yarar vardır. Göze kaçan yabancı cisimler göz uzmanı tarafından çıkarılmalıdır. Steril olmayan bir takım nesneleri göze sürmek gözün kaybına kadar gidebilen ağır sonuçlara neden olabilir.

Op. Dr. Basri ÖZDEN
Göz Hastalıkları Uzmanı

 



Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.02.2013 - Güncelleme: 09.10.2017 23:59 - Görüntülenme: 1046
Kaynak: http://malkaradh.saglik.gov.tr/
  Beğen | 0  kişi beğendi