T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Selçuk Ortaokulu

Çocukta Argo Konuşma Konusunda Öneriler

ARGO KONUŞMA KONUSUNDA AİLELERE ÖNERİLER

Argo Konuşma Çocuğunuz küfür ediyor, argo konuşuyor olabilir. Bu durumda alabileceğiniz önlemler şunlardır:
  • Çocuklar genelde anne ve babalarının onaylamadığı şekilde konuşan arkadaşları seçerler. Bu arkadaşlarıyla konuşmalarını kısıtlama bir çözüm olmayacağı için şu kuralı koyun. Çocuğunuz bu arkadaşlarıyla sadece sizin yanınızda oynasın. Konuşmalarını takip edin.
  • Çocuklarınız, her davranışta olabileceği gibi küfürde de sizi örnek alacaktır. Sizin konuşmalarınızı duyan çocuğunuz bu konuşmaya alışacak ve normal karşılayacaktır. Çocukların yanında bu tür konuşmalardan sakının.
  • Çocuğunuza, onu çok sevdiğinizi ancak kötü kelimeleri sevmediğinizi hatırlatın. İkisini ayrı değerlendirin ve bu düşüncenizi çocuğunuzla paylaşın.

Argo Konuşma
  • Çocuğunuza, kullandığı kötü kelimenin anlamını ve niçin kullanılamaz olduğunu açıklayın.
  • Çocuğunuz size karşı kızgınlığını rahatça ifade edebiliyorsa, olumsuz duygularını belirtmek için daha az küfürlü sözcükler kullanacaktır. Yani çocuk sinirli olsa da sizinle rahatça konuşabilmeli ve kendini ifade edebilmelidir.
  • Uygun olanlar ve olmayanları tanımlayan kelimelerin listelerini hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz uygun olanları kullandığında onu ödüllendirin. İstenmeyen kelimeleri kullandığında ise görmezden gelmeyi kullanabilir ya da verilecek ödülden vazgeçebilirsiniz.
  • Çocuğunuz kötü bir söz söylediğinde şaşırıp fazla üzülmüyorsanız, çocuklarınız bu kelimeleri zamanla kullanmayacaktır. Yani böyle bir davranışı çocuğunuzdan beklemediğinizi ve şaşırdığınızı ona hissettirin ki o da yanlış bir davranışta bulunduğunun farkına varsın.
Argo Konuşma
  • Çocuğunuzun, kötü bir söz söylediğini duyduğunuzda, beş dakika boyunca bu kelimeyi söylemesine izin verme de bir diğer yöntemdir. Bu kelimeden bıkıp bir daha kullanmamasını sağlayabilir. Eğer söylediğinizi uygulamaktan kaçınırsa ona ancak kötü kelime kullanmaktan ötürü verilen cezayı uyguladıktan sonra istediğini yapabileceğini söyleyin.
  • Çocuğunuz kötü sözcükler kullandığı zaman çok fazla kızgınlık göstermeyin. Çocuklar, güç kullanmayı sever ve siz çok kızarsanız çocuğunuz kendini güçlü hissedecektir. Çocuğunuzun, sizi kontrol altına almaması için kızgınlık anında kullandığınız kelimelere dikkat edin. Ve kesinlikle fazla tepkide bulunmayın. Farkında olmadan çocuğun istediği davranışı yapmış olursunuz.
  • Kötü sözcük kullanımı için cezalandırma kullanmayın. Eğer çocuğunuzu kötü söz kullandığı için cezalandırırsanız, çocuğunuz bu kelimeleri sizin olmadığınız bir yerde kullanır ve gizli kullanmayı öğrenecektir. Ceza bir çözüm değildir. Nedeni anlatılmalı ve iyi örnek olunmalıdır.

Ufuk KODAMAN
Psikolojik Danışman

VE KONUYLA İLGİLİ BİR FIKRA:

Evin annesi ütü yaparken, evin küçük yaramazı da salonda oyuncak treniyle oynuyormuş.. Derken annesi bir kulak kabartmış ki oğlan şöyle bağırıyor:

- Evet.!! Son durağa geldik..!! Duymadınız mı Allahın Cezaları, Hala Ne Oturuyorsunuz?? Çabuk defolun, inin aşağı…!!!

Bunları duyan anne neye uğradığını şaşırmış doğru salona koşmuş:
- Sen nerden öğrendin bakiyim böyle konuşmayı?? Ne kadar ayıp.. Şimdi doğru odana gidiyorsun tam 2 saat cezalısın... Bi daha da ağzından öyle kötü sözler duymayayım..!!

2 saat sonra küçük afacan tekrar salona dönmüş, treninin başına oturmuş....
Annesi de mutfakta yemek yapıyormuş, derken yine oğlanın konuşmalarını duymuş:

- Sayın yolcularımız, işte son durağa geldik.. Umarız çok güzel bir yolculuk geçirmişsinizdir.. Lütfen eşyalarınızı trende unutmamaya dikkat ediniz... Trene yeni binen yolcularımız, sizin de çok güzel bir yolculuk geçirmenizi diliyoruz.. Küçük bagajlarınızı koltuklarınızın altına koyabilirsiniz.. Bu arada unutmayın yolculuk sırasında sigara içmek yasaktır..

Bunları duyan annesi az önceki cezanın işe yaradığından memnun gülümserken oğlan konuşmasına devam etmiş:

-.. ayrıca iki saatlik rötar yüzünden mutfaktaki cadaloz adına hepinizden özür dileriz…



Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.12.2012 - Güncelleme: 18.02.2018 21:30 - Görüntülenme: 1787
Kaynak: http://www.aktuelpsikoloji.com/cocuklarda-argo-konusmalarin-nedenleri-ve-ailelere-oneriler-147yy.htm
  Beğen | 0  kişi beğendi