Eko Okul - Bunları Biliyormusunuz?

Eko-Okul Projemiz

Bunları Biliyormusunuz?

Su Hakkında

• Ortalama bir evde kullanılan suyun üçte ikisi banyoda tüketilir.
  • Her bir sifon çekilmesinde 7,5 ile 20litre su harcarlar
  • Beş dakika duş alındığında 95 ile 190 litre su tüketilmektedir.
  • El yıkarken 12 litre su tüketilmektedir.
  • Otomatik bulaşık makineleri 35–45 litre arasında su harcanmaktadır.
  • Tam dolu bir çamaşır makinesi 180 litre su harcamaktadır.
  • Musluğunuz saniyede bir damla damlatıyorsa yılda 7665 litre boşa akmış demektir.
  • Damlayan bir musluk neredeyse aylık 40k Wh elektrik tüketimine neden olur,bu enerji günde 8 saat çalışan  bir televizyonun aylık tüketimine eşittir.
  • Dünyadaki suyun sadece %3 'ü içilebilir sudur.
  • Tüm dünyadaki sular 5litrelik bir şişeye doldurulduğunda içilebilir su miktarı sadece bir çay kaşığı kadar olacaktır.
  • Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, sakız 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süreyle yok olmaz.
  • Bir naylon poşet ortalama 12 dakika kullanılıyor.
  • Bir naylon poşetin doğada çözünebilmesi için en az 500 yıl en çok 1000 yıl geçmesi gerekiyor.
  • Bir plastik poşet denize atıldığında deniz canlıları için büyük bir tehdit haline geliyor. Pek çok deniz canlısı poşetleri yutarak ölüyor.
  • Türkiye´de yaklaşık yılda 1 milyon ton kâğıtla gereksiz yazışma yapılıyor.
  • Bir ton kullanılmış beyaz kâğıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı geri kazanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesini önler.
  • Büyük bir kayın ağacı, 72 kişinin 1 günlük oksijen ihtiyacını karşılar.
  • Yurdumuzda doğal olarak bulunan 9000 bitki türünden 3000´i sadece Türkiye´de yaşıyor.
  • Ülkemizde yaşayan hayvan türü sayısı tüm Avrupa kıtasında yaşayan hayvan türlerinin 1,5 katı.
  • Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olur.
  • Evsel katı atıkların %68'ini organik atıklar, geri kalanını kâğıt, karton, tekstil, plastik, deri, metal, ağaç, cam ve kül gibi maddeler oluşturur.
  • Türkiye´de günde yaklaşık 65 bin ton çöp üretiliyor.
  • Katı atık yönetiminin üç temel ilkesi: Az atık üretilmesi, atıkların geri kazanılması ve atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi.
  • Uygun şekilde depolanmamış çöpler yeraltı ve yüzeysel su kirliliğine, haşerelerin üremesine, çevreye kötü kokuların yayılmasına, görüntü kirliliğine ve çeşitli hayvanlar vasıtasıyla taşıyıcı mikropların yayılmasına neden olur.
  • Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine "geri kazanım" deniliyor.
  • Türkiye'de çöp miktarının yaklaşık %15-20'sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturuyor.
  • Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde ham madde olarak kullanılıyor. Sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası yapımında kullanılabiliyor.

Yayın: 15.12.2012 - Güncelleme: 26.01.2020 23:18 - Görüntülenme: 726