T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Selçuk Ortaokulu

Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası


Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası

Ülkemizde Her yıl Mayıs ayının ilk haftası "Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası" olarak kutlanmaktadır. Trafik; kara, hava, deniz taşılları ile yayaların kendilerine özgü yollarda gidip gelmesi olayıdır. Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla bir çok Avrupa ülkesi aralarında anlaşarak bir konsey kurdu. Bu konseye Türkiye´ de üyedir. Merkezi Fransa´nın başkenti Paris´te olan bu konseyin üyeleri, zaman zaman toplanarak trafik sorunlarını görüşürler.
Bu konsey Mayıs ayının ilk cumartesi günü ile başlayan haftayı "Uluslararası Karayolu Güven Haftası" olarak kabul etmiştir.

Ülkemizde de trafik kazalarının önlenmesi yolunda çaba gösteren kuruluşlarca, aynı hafta "Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası" olarak kabul edilmiştir. Bu hafta süresince; yayın organları, radyo, televizyon aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları anlatılır. Trafik kurallarına uyulması gereği belirtilir. Okullarda öğrencilere trafik bilgileri öğretilir.

Uygarlık tarihinde tekerleğin bulunması önemli bir olaydır. Önceleri yüklerini kendileri taşıyan, hayvanlara taşıtan insanlar tekerleğin bulunması ile taşıt araçları yaptılar. Uzun süren çalışmalar, araştırmalar sonucu buharı bulan, motor gücünden yararlanmayı öğrenen insanlar bu buluşlarını taşıtlara uyguladılar. Önce kara taşıtlarının, sonra deniz ve hava taşıtlarının sayıları çoğaldı, hızları arttı.
Bu taşıt araçlarına sahip olan insanlar kentlerde ve kentler arasında araçlarını kullanmaya başladılar. Yürüyenlerin karşıdan karşıya geçmesi zorlaştı. Taşıt araçları insanlara ve birbirlerine çarparak kazalara neden oldular.

 

Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası özlü Sözler


Acele giden ecele gider.

 

Hastanelerin de mağazalar gibi vitrinleri olsaydı, kazalar bu denli çok olmazdı.

 

Kazaları arabalar değil, insanlar yapar.

 

Bir anlık dikkatsizlik ömür boyu pişmanlık getirir.

 

Kaza geliyorum demez.

 

Hayatımız en büyük hazinedir.

 

İçinizdeki trafik canavarını durdurunuz.

 

Çiğnemezsen kuralı, ne ölü olur ne yaralı.

 

Dikkatsizlik ihmali, ihmal de tehlikeleri doğurur.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.05.2013 - Güncelleme: 02.02.2020 18:05 - Görüntülenme: 2043
  Beğen | 0  kişi beğendi