Milli Eğitim Bakanlığı nın Anne-Babalara Bir Uyarısı

SAYI: B.08.0.ÖRG.0.20.02.02–426.04/1333 ANKARA
KONU: Okul-Veli İş Birliği 27/03/2002

ANNE BABALAR

• Çocuklarınızı tanıyor, her birinin farklı olduğunu ve hangi alanlarda başarılı ya da başarısız olduğunu biliyor musunuz?

• Çocuklarınız için koyduğunuz kurallarda tutarlı olduğunuzu düşünüyor musunuz?

• Çocuklarınıza verdiğiniz sözleri tutabildiğinizi düşünüyor musunuz?

• Çocuklarınıza haksızlık ettiğinizi düşündüğünüz zamanlarda bu duygularınızı onlarla paylaşabiliyor musunuz?

• Çocuklarınızı cezalandırdığınızda ya da hatalı bir davranışını gördüğünüzde ceza vermeden ve onu suçlamadan önce dinliyor musunuz?

• Çocuklarınızı eleştirirken, kendi özeleştirinizi yapabiliyor musunuz?

• Çocuklarınızı sevdiğinizi, onlara değer verdiğinizi ve onlara güvendiğinizi hangi sıklıkta söylüyorsunuz ve bu duygularınızı davranışlarınızla gösterebiliyor musunuz?

• Çocuklarınızla ilgili herhangi bir konuda onların da fikrini alıyor musunuz?

• Çocuklarınızın duygularını dile getirmelerinde (sizlerle ilgili ya da farklı konularda) yardımcı olabiliyor musunuz?

• Çocuklarınıza zaman ayırıp günü nasıl geçirdikleri ve sizinle konuşmak istediği konular hakkında onları dinleyebiliyor musunuz?

• Çocuklarınızın görüştüğü bütün arkadaşlarını hatta onların ailelerini tanıyor ve onlarla görüşebiliyor musunuz?

• Çocuklarınızın boş zamanlarını geçirmek için gittiği yerleri ve kimlerle gittiğini biliyor musunuz?
  • Belli dönemlerde çocukların hastalıklara karşı direnci düşer. Çocuklarınızı zaman zaman sağlık kontrolünden geçiriyor musunuz?

• Çocuklarınız dinlenmesinde ve düzenli uyumalarında onlara yardımcı olabiliyor musunuz?

• Çocuklarınızın düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında etkili olduğunuzu düşünüyor musunuz?

• Çocuklarınız hakkında öğretmenlerinden bilgi almak için zaman zaman okula gidiyor musunuz?

• Çocuklarınızda normal davranışından farklı bir durum gözlediğinizde, sınıf öğretmeni ya da okul psikolojik danışmanı ile görüşmeye gidebiliyor musunuz?

• Çocuklarınızdan başarı beklerken, onun çalışması için evde uygun fiziki ortamı sağlayabiliyor musunuz?

• Çocuklarınız derslerinde başarısız olduğunda, bu durumun çalışmakla düzeltilebileceği fikrini verebiliyor musunuz?

• Yukarıda yazılanlar için, sizlerin anne-baba olarak çocuklarınızla ne kadar ilgilendiğinizi gösterir bir durum değerlendirme listesi denebilir. Çocuklarımızın yetişmesinde biz öğretmenlerle birlikte görev alan siz anne-babaları, eğitim konusunda bilinçlendirmek amacı ile hazırlanmıştır.

TEŞEKKÜRLER

Yayın: 08.12.2012 - Güncelleme: 18.02.2018 19:47 - Görüntülenme: 463