T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Selçuk Ortaokulu

Renk Körlüğü Testi

 

RENK KÖRLÜĞÜ TESTİ

Test  - 1       2      3      4      5      6      7      8      9      10      11      12      13      14      15      16      17 
Cevap  - 1     2      3      4      5      6     7      8      9      10      11     12     13     14     15     16      17 
cevapları gör



Renk körlüğü gözün renkleri ayırt etme bozukluğudur. En yaygın biçimi koni hücrelerdeki bir rahatsızlıktan kaynaklanan kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. Böyle kişiler yeşil bir tabağın içine konulan çilekleri tabağın rengi ile hemen hemen aynı görürler. Renk körlüğü daha çok erkeklerde rastlanır. Her 12 erkekten biri renk körüdür. Bu oran kadınlarda ancak 200´de bir olmaktadır.  

Retinada renk algısını üç farklı pigment yaratır. Kırmızı, mavi ve yeşilden sorumlu olan bu pigmentlerde bir eksiklik olduğu taktirde göz renkleri tam olarak algılayamaz ve farklı görür.  

Renk körlüğünde  tüm renkler soluk olarak görülebileceği gibi tek bir rengin net olarak görülememesi sorunu da yaşanabilir.    

En yaygın renk körlüğü tipi kırmızı ile yeşilin karıştırılmasıdır. Renk körleri dünyayı siyah-beyaz görmezler. Kimi renkleri soluk ya da normal bir gözün gördüğünden farklı renkte görürler.  


Renk körlüğü erkeklerde daha yaygın 

Renk körlüğü toplumda yaygın olarak görülür. Genetik olarak erkekler renk körlüğüne daha yatkındır.  Erkeklerin yüzde 8´inde, kadınların binde 5´inde renk körlüğüne rastlanır.  

Kadınlar genelde taşıyıcı olarak renk körlüğü genine sahiptir. Renk körlüğü geni taşıyan bir kadının erkek çocuğunun renk körü olma ihtimali yüksektir. Hastalık doğuştan olabileceği gibi geçirilen bir hastalık sonucu da ortaya çıkabilir.  

Kişiler genellikle kendilerinin renk körü olduğunu anlamaz. Göz doktorlarının uyguladığı ve  farklı renkler içine gömülü rakamları ayırt etme testleri sonucu renk körlüğü teşhisi konur.  


Renk körleri ehliyet alabilir 

Renk körlüğünün tümüyle tedavisi mümkün değildir. Fakat özel kontak lens ve gözlüklerle kişilerin renkleri doğru algılaması sağlanabilir.  

Renk körlüğü genel olarak yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Renk körleri renkleri ayırt etmenin önemli olduğu işlerde çalışamaz.  

Renk körlerinin ehliyet almalarının önündeki engel ise yeni yapılan bir düzenlemeyle kaldırılmıştır. Yani Türkiye´de renk körleri diğer şartları yerine getirdikleri taktirde, sınavı geçerek sürücü ehliyeti alabilir.



Renk Körlüğü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler UZMAN TV



Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.12.2012 - Güncelleme: 26.01.2020 20:52 - Görüntülenme: 7761
  Beğen | 0  kişi beğendi